De symbolische betekenis van de Hamsa-hand

Dit symbool vertegenwoordigt de hand van Fatima, de meest favoriete dochter van de profeet. Arabieren noemen het ook Hamsa wat staat voor het getal 5 en dragen het als sieraad. Het symbool staat voor geluk, maar ook voor steun en de deugden van geduld en loyaliteit. Het is ook een verdediging tegen het boze oog, daarom zit er soms een oog in het symbool.

Het is het symbool van de Hand van God. Het wordt ook steeds vaker gebruikt in westerse culturen. In alle religies is de Fatima hand een beschermend teken. Het beschermt tegen de invloeden van kwade krachten.

De Hamsa-hand brengt geluk, goedheid, overvloed, vruchtbaarheid en goede gezondheid aan de eigenaar.

De Fatima-hand kan met de vingers omhoog of omlaag worden gedragen.

Fatima hand betekenis – Hamse betekent vijf in het Arabisch. Hamesh betekent vijf in het Hebreeuws. In veel culturen symboliseren de vijf vingers van de Hamsa-hand de meest heilige principes van die cultuur.

De vijf vertegenwoordigt de vijf boeken van de Thora voor Joden.

De betekenis van de Hamsa-hand, of de betekenis van de hand van Fatima, blijkt ook uit de vijfde letter van het Hebreeuwse alfabet, “Heh”, een van Gods heilige namen.

Het symboliseert ook de vijf zuilen van de islam. Ten slotte symboliseert het de personen van de Mantel.

Soms wordt een oog in de palm van de hand geplaatst, de Nazar. Hamsa-hand in combinatie met het oog wordt beschouwd als een tegengif voor negatieve energieën. In alle culturen wordt de Hamsa-hand, of de hand van Fatima, sowieso gebruikt als symbool voor bescherming.

Inkttekening met Micron Fineliners op A3-formaat Ultra Smooth Canson papier

© 2022 Koenraad Marco Koster
Delen:

Plaats een reactie

Welkom

Installeer kmkoster.nl
×