De symbolische betekenis van de kameleon.

Voordat we in de wereld van symbolen duiken en deze verbazingwekkende wezens zoals kameleons proberen te begrijpen, zal ik enkele van de meest indrukwekkende feiten over deze hagedissen met je delen. Elk van deze feiten maakt kameleons tot een krachtig en een fascinerend, kleurrijk symbool.

Verbazingwekkende feiten over kameleons.

Om de belangrijkste te noemen, kameleons staan ​​bekend om hun beheersing van transformatie, hun gezichtsvermogen, goed uitgeruste lichaam en zintuigen.

Alle kameleonsoorten leven in tropisch Afrikaans gebied, bijna allemaal zijn ze inheemse soorten in Madagaskar, de thuisbasis van enkele van de meest exotische levende wezens op deze planeet.

Er zijn variëteiten gevonden in Europese zuidelijke delen, in de Verenigde Staten, Californië, Florida, Hawaii en sommige in Azië, met name Sri Lanka. In een groot deel van de wereld worden ze beschouwd als exotische en ongewone dieren.

Over het algemeen geloven mensen dat kameleons van kleur veranderen om in hun omgeving te passen, om volledig op te gaan en te verdwijnen. Wetenschappelijke gegevens suggereren echter dat er veel andere factoren zijn die verantwoordelijk zijn voor hun kleurtransformatie, zoals temperatuurniveaus.

Kameleons hebben meestal een bruine of groene kleur, maar bepaalde soorten kunnen van kleur veranderen in die van het dichtstbijzijnde object. Het geheim ligt in de specifieke bouw van hun huid; deze hagedissen hebben een speciaal type huidcellen, die in geen enkel ander levend wezen op de planeet te vinden zijn.

Het is verbazingwekkend hoe snel deze gepigmenteerde cellen reageren op ‘provocatie’; het kleurverschuivingsproces duurt slechts ongeveer twintig seconden.

Naast deze beheersing van transformatie staan ​​kameleons bekend om hun ongewone ogen, die gewoonlijk worden omschreven als ‘telescopisch’.

Allereerst bewegen hun ogen elkaar, ongeacht de ander. Deze specifieke functie helpt kameleons om in alle richtingen te zien en hun prooi van grote afstanden op te merken voor een reptiel.

De ogen van kameleons hebben hele kleine gaatjes, terwijl hun hele oogbol met huid bedekt is.

Ze kunnen een insect van grote afstand opmerken en geduldig wachten tot het in het bereik van hun tong komt.

Dat gezegd hebbende, de tongen van kameleons zijn een behoorlijk indrukwekkend jachttuig. Hun tong is gespierd, plakkerig en bijna twee keer langer dan het hele lichaam van een kameleon. Bovendien beweegt hun tong extreem snel en in minder dan een seconde wordt een arm insect de lunch van een kameleon.

Kameleons zijn niet bijzonder goed in het horen, net als de meeste andere reptielen, maar ze hebben een ultraviolet gezichtsvermogen.

Kameleons zijn ook echte meesters in het klimmen, omdat ze in boomtoppen leven en alleen naar de grond komen voor wat water en eieren leggen. Hun lichamen zijn perfect ontworpen om door boomtoppen te bewegen. De benen en vingers van kameleons zijn perfect passend om deze hagedissen te helpen klimmen en takken vast te houden.

Nou, kameleons rennen niet over boomtoppen, ze bewegen zich eerder extreem langzaam. Het is echter onwaarschijnlijk dat ze van bomen vallen.

Wat symboliseert de kameleon?

Kameleons staan ​​voor kalmte, statisch zijn, geduld, transformatie, verandering, aanpassingsvermogen en harmonie. Welnu, deze wezens zijn in veel opzichten behoorlijk indrukwekkend en ze worden zelden als iets negatiefs gezien. De meeste symboliek van kameleons is positief en inspirerend.

Kameleonmotieven worden in de moderne cultuur vaak geassocieerd met kleuren en kunst.

Laten we de belangrijkste symbolische betekenissen van een kameleon ontdekken.

We associëren kameleons in de eerste plaats met transformatie. We zeggen zelfs dat iemand die zich aanpast en altijd een manier vindt om ergens bij te horen of juist iets te vermijden en te verdwijnen, ‘een kameleon’ is.

De meest voorkomende symbolische betekenis van een kameleon is transformatie en het is altijd in sterke verbinding met zijn vermogen om van kleur te veranderen.

Omdat ze in staat zijn om op te gaan in hun omgeving door de kleuren van hun huid te veranderen, vertegenwoordigen kameleons ook vermomming, aanpassingsvermogen en verandering. In symbolische zin staan ​​kameleons voor het aanbrengen van veranderingen om zich aan te passen aan onze omgeving.

Ze leren ons dat het soms beter is om erbij te horen dan op te vallen. Met in gedachten hoe ongewone en opvallende kameleons verschijnen, is de boodschap duidelijk.

Kameleons vertegenwoordigen aanpassing en overleving. Deze hagedissen zijn niet alleen mooi gekleurd, maar ook zeer taaie kleine kerels. Ze zijn niet kwetsbaar en kunnen extreme temperaturen, zowel de hitte als de kou verdragen.

Bepaalde vertegenwoordigers van de kameleonfamilie leven in woestijnen, waar de temperatuur daalt van ondraaglijke hitte tot ijskoude en ze hebben geen problemen om zich aan dergelijke variaties aan te passen.

Geduld, vrede, ontspanning en kalmte komen ook bij ons op als we het over kameleons hebben. Deze hagedissen zijn roofdieren, maar het zijn geen agressieve, bloeddorstige jagers.

Nee, ze wachten op hun prooi en vangen die met hun fascinerende tong. Kameleons houden er ook van om uren in de felle zon door te brengen, dus ze herinneren ons eraan te genieten van zonnebaden, in vrede te zijn met onszelf en de wereld om ons heen.

Ze belichamen het idee van geduld en harmonieus leven.

Inkttekening met Sakura Pigma Micron Fineliners op A3-formaat Ultra Smooth Canson papier.

© 2023 Koenraad Koster

Delen:

Plaats een reactie

Welkom

Installeer de App
×