De symbolische betekenis van het Caduceus-symbool

De Caduceus symboliseert als geheel vrede, bescherming en genezing, en wordt vooral in de Verenigde Staten tot op heden gebruikt als medisch symbool (al gaat dit gebruik voorbij aan de dieperliggende alchemistische symboliek van Eenheid, zoals hieronder beschreven).

De slangen staan voor alle tegengestelde principes die een rol spelen in het manifeste universum: mannelijk/vrouwelijk, zon/maan, ziel/geest of in alchemistische termen: Sol/Luna en zwavel/kwik. Als symbool van genezing moet de Caduceus niet verward worden met de esculaap, waarbij één slang zich om de staf windt.

De staf zelf staat voor de as tussen de hemel en de aarde, boven en beneden. De eventuele vleugels, kroon of Franse lelie staan respectievelijk voor transcendentie, goddelijke autoriteit en drie-eenheid. De Caduceus in zijn geheel symboliseert, behalve de eerder genoemde vrede, bescherming en genezing, vooral de Eenheid, die bereikt wordt door de verzoening van de tegendelen.

De Caduceus wordt niet alleen gebruikt in de alchemie, maar ook bijvoorbeeld in de Indiase yoga (alchemie wordt ook wel de westerse yoga genoemd). De staf staat ook symbool voor Hermes, de Griekse god van de handel.

Inkttekening met Sakura Pigma Micron Fineliners op A3-formaat Ultra Smooth Canson papier

© 2022 Koenraad Marco Koster
Delen:

Plaats een reactie

Welkom

Installeer kmkoster.nl
×