De symbolische betekenis van het masker

De superheld draagt ​​een masker of een kostuum. Het doel van het masker is niet alleen om te verbergen wie hij of zij is, maar ook om een ​​geheel nieuwe identiteit te tonen. De persoon achter het masker wordt gedwongen een nieuwe identiteit te creëren na een tragische gebeurtenis, een trauma: de ervaring van absurditeit.

Batman verloor zijn ouders, Spider-Man zijn oom Ben, Daredevil zijn vader – er zijn honderden voorbeelden. Ik zal ook laten zien dat hoewel de superheld verbonden blijft met zijn eerdere ‘menselijke’ identiteit (hij heeft een dubbele identiteit), de specifieke identiteit van de antiheld zijn maskerkarakter wordt. V (V voor Vendetta) of Rorschach (Watchmen) zijn daar perfecte voorbeelden van. Elk van hen bevindt zich in een nieuwe realiteit waarin de betekenis die de wereld tot dat moment had verloren is gegaan. Ze moeten een nieuwe betekenis creëren met een nieuwe identiteit en een nieuwe interpretatie van de wereld.

Ik verwijs naar Friedrich Nietzsche’s concept van het masker in verband met de pijn en absurditeit van het bestaan. Deze nieuwe identiteit gecreëerd door de superheld en de antiheld is niet gebruikelijk: het belichaamt een symbool, een bovennatuurlijke kracht, een ideaal. De superheld wil gezien worden maar alleen op de manier die hij heeft gekozen. Met zijn vermomming probeert hij andere mensen de mogelijkheid te ontnemen om hem te objectiveren. Hij wil gewoon zijn – en gezien worden – zoals hij heeft gekozen.

Inkttekening met Micron Fineliners op A3-formaat Ultra Smooth Canson papier

© 2022 Koenraad Marco Koster
Delen:

Plaats een reactie

Welkom

Installeer kmkoster.nl
×