De symbolische betekenis van het oog van Horus

We kennen Horus van het “Horus-oog”, het alziend oog. Het linker- en rechteroog hebben een eigen symboliek: het rechteroog, zonneoog, staat voor intellectuele kennis en bescherming tegen het kwade. Het linkeroog staat voor intuïtie, het innerlijk weten, de maan, genezen en weer een geheel worden.

Het oog van Horus staat symbool voor de “anders ziende”, degene die op zoek is naar hogere universele waarheden. Op die manier zijn we in staat waarheden te kennen, ervaren en doorleven. Je bent op die manier je eigen leer- en heelmeester.

Het Horus-oog wijst je ook de weg naar je hart en de wijsheid die hierin voor je besloten ligt. Juist door niet alleen naar buiten, maar naar binnen te kijken, bijvoorbeeld met meditatie, of afzondering voor spiritueel zelfonderzoek en oefening, volg je niet alleen de leiding van logica maar ook die van je binnenwereld. Lichaam en ziel, mannelijk en vrouwelijk, buiten en binnen, komen zo tot een eenheid.

De oude Egyptenaren gebruikten het oog van Horus als een magisch teken om zich te beschermen tegen ziekte, lijden en negatieve krachten. Het had een bijzondere betekenis in de mysterie scholen. De mysterieschool van het linkeroog van Horus voor de training van het intuïtieve vrouwelijke aspect. Anderzijds de mysterieschool van het rechteroog van Horus, gericht op het kennisaspect van het universum, het mannelijke aspect. Voor een balans en universele harmonie.

Inkttekening met Sakura Pigma Micron Fineliners op A3-formaat Ultra Smooth Canson papier

© 2022 Koenraad Marco Koster
Delen:

Plaats een reactie

Welkom

Installeer kmkoster.nl
×