De symbolische betekenis van karper.

Karpers zijn geliefde en gelukkige vissen vooral in China. Al zo’n 4.000 jaar zien mensen karpers zich een weg omhoog banen door zijrivieren, wat geen geringe prestatie is. Het is een gevaarlijke reis maar de karpers springen moedig door stroomversnellingen en tonen kracht en nobelheid in de inspanningen. Doorzettingsvermogen is het handelsmerk van de karper en leert hoe je de worstelingen die je associeert met hart gevoelde problemen met sierlijkheid en een standvastig doel onder ogen kunt zien.‎

De kleurmutaties van de karper maken ze tot een prachtige vis met tinten van goud, zilver, wit, rood, oranje en zelfs blauw. Veel van de helderdere tinten verschijnen alleen op Koi een gedomesticeerde soort. Elke kleur geeft je een symbolische meerwaarde voor Koi. Een karper met zwarte tinten betekent een transformatie die voortkomt uit onvoorziene veranderingen in het leven. Als de karper zwart en wit is, vertegenwoordigt hij Yin-Yang-energieën en de balans tussen mannelijk en vrouwelijk. Wanneer een karper goudkleurig is symboliseert dit rijkdom en rode tinten duiden op duurzame en liefdevolle relaties. Zilverkleurige karpers duiden op onderscheid en geluk in het bedrijfsleven, en witte en rode karpers vertegenwoordigen een positieve beweging in de carrière van uw keuze.

Het wonder van de karper ligt in zijn uniekheid. Geen twee zijn precies hetzelfde, zoals de energetische handtekening van een persoon. Als eerbetoon aan zo’n indrukwekkend onderscheidend vermogen hebben de dertien belangrijkste soorten huisdieren met vergelijkbare eigenschappen namen die afkomstig zijn van majestueuze bergen en delicate bloemen.

Het Tibetaans boeddhisme omarmt een gouden karper als het ultieme embleem van tevredenheid en vruchtbaarheid. Omdat ze door twee heilige rivieren in India reizen, de Ganges en de Yamuna, is hun betekenis nog dieper. Deze twee estuaria hebben associaties met de zon, de maan en de vitale ritmische adem van het heelal zelf (prana). Wanneer de karpers hun reis voltooien ontvangen ze eeuwig geluk.

In Vietnam heeft de periode tussen nieuwjaar en 19 februari een speciale betekenis. Het was in deze tijd dat God op de rug van een karper reisde en een nieuwe cyclus begon. Om het goddelijke volk te eren moet je een gevangen karper zoeken en hem naar een geschikte plaats brengen en hem vrij laten gaan. In sommige overtuigingen zal die karper een grote draak worden uitgerust met alle gebruikelijke oude magie en wijsheid.

De gewone goudvis is lid van de karper familie en ze staan bekend om hun groei tot een grootte die ideaal is voor hun omgeving. Hoe groter de vijver hoe groter de goudvis. Koi heeft dus symboliek die het associeert met groei onder de juiste omstandigheden. Kleine karpers zwemmen in scholen voor veiligheid en overleving. Grotere karpers zwemmen vaak alleen. Ongeacht de grootte, de consensus over de betekenis van de karper is geluk, vooral voor geliefden.

Symbolische betekenissen van de karper uit het verre oosten.

In Japan heeft de symbolische waarde van Koi een natuurlijke oorsprong omdat de vissen stroomopwaarts zwemmen, zelfs in de slechtste omstandigheden, om te paren. Het andere deel komt uit een mythe waarin Koi ernaar streeft de Dragon Gate Falls te beklimmen om zelf een draak te worden. De legende geeft Ko associaties met kracht in tegenspoed, persoonlijke vooruitgang en spirituele transformatie die leidt tot een hoger niveau van leven en zijn.

Koi hebben een missie in het leven en zetten zich daar met heel hun wezen voor in. De samoerai in de middeleeuwen van Japan weerspiegelen hun eerbied voor hun voorbeeld door karper spandoeken te dragen. De vlaggen werden gebonden aan de krijgers klasse wat kracht en macht betekende.

In de Chinese cultuur stellen sommige huishoudens gezinsgerichte normen op met een zwarte koi (die vader vertegenwoordigt), een rode koi (moeder), een blauwe koi (zoon) en een roze koi (dochter). Overal waar je kijkt belichaamt de karper eer, hardheid en heldhaftigheid. Het dragen van een karper amulet bevrijdt een persoon van obstakels.

Symbolische betekenissen van de karper:

  • Ambitie
  • Schoonheid
  • Verandering
  • Zorgvuldigheid
  • Fortuin
  • Individualiteit
  • Geluk
  • Echtelijke gelukzaligheid
  • Welvaart
  • Transformatie

Inkttekening met Micron Fineliners op A3-formaat Ultra Smooth Canson papier

© 2022 Koenraad Marco Koster

Delen:

Plaats een reactie

Welkom

Installeer de App
×