Goëtia, het geitje dat viool speelt

Goetia of Goëtia is een oefening waarbij demonen worden opgeroepen. Het oude Griekse woord γοητεία (goēteía) betekent “charme, jongleren, tovenarij”, van γόης (góēs) “tovenaar” (meervoud: γόητες góētes).

De betekenis van “tovenaar” wordt bevestigd in een studie of commentaar, verwijzend naar de Dactyli, een mythisch ras, waarin staat dat, volgens Pherecydes van Syros en Hellanicus van Lesbos, degenen aan de linkerkant geiten zijn, terwijl die aan de rechterkant bezitters zijn van tovenarij. Het woord kan uiteindelijk worden afgeleid van het werkwoord γοάω “kreunen, jammeren” (goáō). Afgeleide termen zijn γοήτευμα “een charme” (goḗteuma, meervoud γοητεύματα goēteúmata) en γοητεύω “betoveren, beschuldigen” (goēteúō).

Γοητεία was een term voor magie in de Grieks-Romeinse wereld. De gelatiniseerde vorm is goëtia; in de 16e eeuw nam het Engels het over als goety (en de bijvoeglijke naam goetic), via het Franse goetie. Tijdens de Renaissance werd goëtia soms gecontrasteerd met magia, als ‘kwade magie’ versus ‘goede magie’ of ‘natuurlijke magie’, of soms met theürgie.

Heinrich Cornelius Agrippa schrijft in zijn drie boeken van occulte filosofie: “Nu zijn de delen van de ceremoniële magie goëtia en theurgie. Goëtia is ongelukkig, door de handel van onreine geesten die bestaan uit de riten van slechte curiosa, onwettige charmes en afkeuren, en wordt in de steek gelaten en vervloekt door alle wetten”.

Inkttekening met Sakura Pigma op A3-formaat Ultra Smooth Canson papier

© 2022 Koenraad Marco Koster
Delen:

Plaats een reactie

Welkom

Installeer kmkoster.nl
×